TREFOR totalrenoverer transformatorstation i Bodilsker

PRESSEMEDDELSER • 04-05-2023, 12:30

TREFOR El-net Øst går i gang med at renovere flere transformatorstationer på Bornholm. Første projekt er i Bodilsker, hvor TREFOR El-net Øst bygger en helt ny 60/10 kV station ved siden af den gamle.

Gravemaskinerne har fjernet de første skovlfulde jord og har taget hul på arbejdet på Plantagevej 5 i Bodilsker, hvor TREFOR El-net Øst opfører en hel ny transformatorstation. Den skal afløse den gamle, udtjente station fra 1958.

”Med 65 år på bagen har stationen i Bodilsker nået en alder, hvor der hyppigere opstår fejl, og hvor det er svært at skaffe reservedele. Derfor har TREFOR El-net Øst købt et stykke jord ved siden af stationen, hvor vi bygger en helt ny, som bliver taget i brug, inden den gamle station bliver revet ned. På den måde mærker kunderne mindst muligt til renoveringen,” siger afdelingsleder i TREFOR El-net Øst, Ole Westh

Den seneste tid har Bornholms Museum udført arkæologiske forundersøgelser på grunden, og nu er der grønt lys til, at TREFOR El-net Øst kan gå videre med projektet. Den nye station i Bodilsker er efter planen klar til at blive taget i brug i maj 2024.

Stor investering i elnettet

Renoveringen af transformatorstationen i Bodilsker er en del af en trecifret millioninvestering, hvor TREFOR El-net Øst de kommende tre år totalrenoverer tre 60/10 kV stationer på Bornholm. Det er nødvendigt i takt med den grønne omstilling og elektrificeringen af samfundet tager fart.

”Også her på Bornholm ser vi flere og flere elbiler, private solcelleanlæg og varmepumper, og derfor skal vi forbedre og opdatere vores transformatorstationer, så de også kan håndtere det øgede forbrug. Vi er rigtig glade for at tage hul på opgaven nu, så vi også fremover kan sikre et velfungerende elnet til kunderne på Bornholm, siger Per Sørensen, elforsyningsdirektør i TREFOR El-net Øst.

Transformatorstationen i Olsker og værket i Rønne indgår også i planerne, og begge steder står over for en totalrenovering. Arbejdet i Olsker går i gang sidst på sommeren. Her bygger TREFOR El-net Øst også en ny 60/10 kV station ved siden af den eksisterende.

”Når stationerne færdige, er der mere eller mindre kun en bygning at se. Det meste af udstyret bliver placeret indendørs i de nye stationer, så det er kun selve tilslutningerne til luftledningerne, der bliver synlige, fortæller Ole Westh.

Værket i Rønne bliver renoveret i løbet af 2024 og 2025.

Fakta om 60 kV nettet

Elnettet på Bornholm er ejet af TREFOR El-net Øst, og 60 kV er det højeste spændingsniveau på øen. Spændingsniveau på 60 kV fungerer som hovedfærdselsåre, der både leverer og modtager elektricitet til og fra kunderne på Bornholm.

Nettet består af:

17 stk. 60/10 kV stationer

22 stk. 60/10 kV transformere (Bodilsker bestykkes med 10 MW, og Olsker med 10 MW transformere)

1 stk. 60 kV koblingsanlæg

70 km luftledningsanlæg 60 kV

61 km kabelanlæg 60 kV