TREFOR El-net har travlt - bygger ny transformerstation i Kolding

PRESSEMEDDELSER • 25-03-2021, 07:37

TREFOR El-net bygger en ny transformerstation i det centrale Kolding - med glasparti så forbipasserende kan kigge på strøm-distributionen indenfor.

Der er de transformerstationer, der bare gør hvad de skal: Leverer strøm til borgerne i Trekantområdet.

Og så er der de transformerstationer, der har en særlig rolle, udover deres funktion. Stationer som Ålegården, der med sin centrale placering lige ved siden af Kolding Å et velkendt syn for rigtig mange koldingensere.

Stationen skal flyttes længere ned af gaden, og TREFOR El-net har besluttet, at den nye bygning ikke ”bare” skal være en helt almindelig transformerstation. Det skal være en moderne, effektiv og æstetisk transformerstation.

”Vi har hyret en arkitekt til at sikre, at Ålegården indgår i bybilledet på en værdiskabende måde,” forklarer afdelingsleder Ole Søgaard, der er ansvarlig for projektet hos TREFOR El-net.

Borgerne kan kigge ind i transformerstationen

Den nye bygning, der kommer til at ligge på et areal, som Kolding Kommune har haft udstykket til midlertidige parkeringspladser, bliver opført med røde mursten på facaden, samt beplantning rundt om bygningerne for at bløde udtrykket op.

Og så kommer der til at være mulighed for et kig indenfor:

”Vi indbygger en glasrude, så forbipasserende kan se, hvad der foregår indenfor i bygningen. Det er vi meget spændte på. Vi synes jo selv, det er vældig interessant, hvad sådan en station kan gemme på, og det håber vi, borgerne også synes. Under alle omstændigheder kan de jo afgøre det ved selvsyn,” fortæller afdelingslederen.

Ålegården bliver tegnet af Tegnestuen Mejeriet, og det er en undtagelse, at der er en arkitekt inde over, fortæller Ole Søgaard.

”Vores overordnede opgave er, at vi skal distribuere strøm, så billigt, effektivt og leveringssikkert som muligt til borgerne i Trekantområdet. Så det er ekstraordinært, at vi har fokus på æstetikken,” siger han.

”Budgettet på den nye Ålegården er på godt 20 millioner. Det er en investering, vi har drøftet med kommunen, og den er godkendt ud fra det hensyn, at Ålegården er en del af bybilledet, og koldingensernes hverdag,” siger Ole Søgaard.

Brand ad to omgange

Mange koldingensere har hørt om Ålegården, da dele af den gamle station af to omgange er brændt ned.

En del af den originale Ålegården brændte 6. januar 2020, og den midlertidige station, der stod samme sted, brændte 20. januar i år.

”Det er stik imod alle odds, at den samme station brænder ned to gange. Men det er nu ikke derfor, vi bygger en ny. Tiden var kommet til, at Ålegården skulle skiftes, og det bliver den nu,” siger Ole Søgaard.

Det er planen, at Ålegården står færdig i slutningen af 2021.